De fem farligste hundene i Norge

En farlig hund er en aggressiv hund som er truende til å angripe. Hvorvidt en hund er farlig eller ikke avhenger i liten grad av dens rase. Fysisk og mental helse hos hunden, genetikk, om den er tidlig sosialisert eller ikke samt erfaring spiller en mye større rolle for om hunden er truende til å bite. Ordentlig sosialisering, opplæring og oppfølging helt fra valpetiden er veldig viktig for at hunden skal fungere godt som voksen. En hund biter ikke for å være “slem” – det er alltid noe mer som ligger bak et hundebitt. Likevel biter noen hunderaser oftere enn andre, og noen raser er til og med forbudte.

Ulovlige hunder i Norge

I Norge har vi forbud mot seks hunderaser: pitbullterrier, amerikansk staffordshire terrier, fila brasilerio, tosa inu, dogo argentino og tsjekkoslovakisk ulvehund. Forbudet er hovedsaklig satt fordi flere av disse hundene er populære i såkalte kamphund-miljøer. Det er miljøer der hunder blir trent opp til kamp, og målet er å ta livet av den andre hunden. En slik trening vil gjøre hvilken som helst hunderase aggressiv og farlig. Problemet ligger ikke i rasene i seg selv, men heller i rasenes popularitet i miljøer der de blir trent opp til å bli farlige. Statistikken viser at det er langt mindre hunderaser som biter mest. Flere kamphunder kan du lese om på villrosebakken.no.

shutterstock_411897916En velkjent liten hund biter mest

Det har gjennom intervjuer av hundeiere blitt forsket på hvilke hunderaser som biter mest, og øverst på listen ligger utrolig nok den lille rasen dachs. Hver femte dachs har enten bitt enn annen hund eller et menneske, og hele én av ti har bitt sin egen eier. Som nummer to kommer Chihuahua som dog er en av verdens minste hunderaser. Grunnen til dette kan ligge i genetikk, eller rett og slett at man ikke oppdrar mindre hunder like ordentlig som større hunder – nettopp på grunn av hundens størrelse. Videre på listen kommer jack-russelterrier, japanske akitahunder og australske gjeterhunder.